ENZÝMY, KĽÚČE KU ZDRAVIU
Keď mi Zuzka požičala túto knihu, jej obal na mňa nepôsobil príťažlivo ani lákavo. Je oranžovo-zelený a je na ňom v krúžku fotka autora, pôvodom japonského lekára, v súčasnosti najlepšieho gastroenterológa pôsobiaceho v USA – Hiromi Shinya. Kniha vyzerala skôr ako odborná príručka, či učebnica pre študenta medicíny. Chvíľu sa mi do nej nechcelo. Dnes po prečítaní som jej vďačná za tento tip.
Na začiatku som ešte nevedela, že držím v ruke skutočný bestseller. Po prečítaní prvých strán som sa rozhodla, že túto knihu musím vlastniť, no nedá sa nikde zohnať … z každej stránky na Internete na mňa vyskočilo VYPREDANÉ. A tak som dočítala tú požičanú kópiu.
Živiny, kalórie, hormóny a … ENZÝMY
Čím je tá kniha taká úžasná a prelomová? Je to opäť iný pohľad na zdravie a stravu. Dodnes som vnímala stravu cez živiny (makroživiny – sacharidy, tuky, proteíny a mikroživiny – vitamíny a minerály) alebo cez kalórie či kilojouly. Riešila som stravu aj z hľadiska hormonálneho. Ale enzýmy som neriešila. Pritom ide možno o jej najdôležitejšiu zložku či kvalitu. Bez enzýmov konzumujeme totiž len mŕtve potraviny.
Zázračný enzým
Dr. Shinya nám ponúka svoj pohľad na zdravú stravu – zvnútra. Doslova. Shinya vyšetril tisícky čriev a žalúdkov svojich pacientov a stovky ich operoval. Na základe toho vytvoril teóriu o ZDROJOVOM ENZÝME. Má za to, že existuje jeden enzým, ktorý sám nazýva „zázračný“ enzým, ktorý prijímame z potravy. Ten sa v tele uloží do zásoby a keď vznikne potreba, premení sa na potrebný druh enzýmu. Život človeka končí, keď sa enzýmy v tele spotrebujú.
Enzýmy, ktoré vyrábame, a enzýmy ktoré kupujeme
V našom tele pôsobí viac než 5000 druhov enzýmov. Môžeme ich rozdeliť do dvoch kategórií. Jedny si naše telo tvorí a tie druhé prijímame zo stravy. Samozrejme z čerstvej stravy. Dr. Shinya totiž dokázal, že ľudia, ktorý jedia stravu bohatú na enzýmy majú aj vysokú hladinu enzýmov v tele. Navyše, ak jeme tie správne potraviny, enzýmy nielen prijímame, ale zároveň aj vytvárame prostredie v našom tele na “výrobu“ ďalších enzýmov v našich črevách.
Načo nám je toľko enzýmov?
Enzýmy sa v našom tele zúčastňujú asi na všetkých kľúčových procesoch. Tak napríklad trávenie, vstrebávanie živín, výmena starých buniek za nové, detoxikácia, pohyb, dýchanie, tlkot srdca, atď. atď.
Ako prichádzajú naše telá o enzýmy?
Enzýmy sa však aj ľahko vyčerpávajú. Na jednej strane aktivitami, ktoré vieme ovplyvniť – pitím alkoholu, fajčením, zlou stravou (prejedanie sa, veľa mäsa v strave, konzumácia zoxidovaných potravín a potravinových aditív … ), atď. Ale aj okolnosťami, ktoré nevieme ovplyvniť – baktriálnymi alebo vírusovými infekciami, ale aj vystavovaním sa znečistenému ovzdušiu, ultrafialovým lúčom či elektromagnetickým vlnám, pôsobením rentgenového alebo gama žiarenia, … v podstate všetkým, z čoho vznikajú v našom tele voľné radikály. Dokonca aj emocionálny stres vyčerpáva naše enzýmy.
Čo z toho vyplýva?
Mali by sme žiť tak, aby sme množstvo enzýmov v našom tele zvyšovali a nie znižovali. To sa ľahko povie, však? Preto Dr. Shinya vytvoril ZÁSADY ŽIVOTOSPRÁVY PROSPIEVAJÚCEJ ENZÝMOM. A práve tie opisuje vo svojej knihe. Verí totiž, že tajomstvo dlhého a zdravého života spočíva v prevencii ničenia a vyčerpávania vzácnych zdrojových enzýmov.
Čo teda jesť a čo nie?
Väčšina našej stravy, až 85% by mala pochádzať z rastlín. Z toho 45 až 50 % z obilnín, 35 až 40% zo zeleniny a ovocia a len 15% z mäsa. Potraviny obsahujúce čo najviac enzýmov sú teda najmä obilniny, ovocie a zelenina. Obilniny musia byť nerafinované (rozumej nespracované, čiže celozrnné), čerstvé, celé, organicky pestované zrná, ako napríklad jačmenné vločky, proso, pohánka, merlík, amarant, ovsené vločky alebo aj celé ovsené zrná či vákuovo balená hnedá ryžu natural (ryža vystavená vzduchu totiž oxiduje!). Takéto obilniny sú plné prospešných živín. Zelenina a ovocie musia byť predovšetkým čerstvé, z úrodnej pôdy, bohatej na minerály a vypestované bez použitia potravinárskych chemikálií a chemických hnojív. Čerstvé znamená, že ich treba jesť čo najskôr po zbere. Čím čerstvejšie, tým viac enzýmov potraviny obsahujú. Mäso by malo pochádzať najmä z bielych rýb. Ryby s tmavým mäsom rýchlejšie oxidujú pre veľký obsah železa. Konzumácia čerstvých potravín je základným pravidlom zdravého stravovania podľa Shinya.
A čo JE Dr. Shinya?
Najprv vypije 2 až 3 poháre dobrej vody. O 30 minút zje kúsok čerstvého ovocia bohatého na enzýmy. Aktivuje si tým trávenie a zvyšuje hladinu cukru v krvi, tak sa potom neprejedá. O ďalších 30 až 40 minút si dá raňajky, či iné hlavné jedlo zložené z celozrnných obilnín (niekedy aj 7 rôznych druhov) a dusenej zeleniny (varením zeleniny vo vode sa stratia enzýmy a tak ju dusí alebo ľ minútky blanšíruje), kvasené sójové bôby a riasy. Všetko jedlo je z čerstvých ingrediencií a hneď po uvarení. Je 3 hlavné jedlá za deň a medzitým viac nesnackuje. Príležitostne si dá aj nejakú rybu, či suši. Avšak najprv poprosí sušimajstra, aby z toho zoxidovaného tuniaka odrezal aspoň 5mm vrstvu. Chcem vidieť ako by na takúto požiadavku zareagovali sušimajstri v našich reštauráciách. Dr. Shinya po 18:30 už nič neje ani nepije.
Enzýmy v tabletkách
A ak si myslíš, že si enzýmy šupneš v tabletke a všetko je vyriešené, nedá sa. Nedajú sa totiž vytvoriť umelo – syntetizovať. Jediným producentom enzýmov sú živé organizmy. Vieme vytvoriť iba prostredie, v ktorom mikroorganizmy vytvárajú enzýmy – tento proces nazývame kvasenie. Existujú však potravinové doplnky, ktoré umožňujú enzýmom pracovať účinnejšie.
Rada na záver – nezabudni žuť!!!
Samozrejme, každý žuje svoje jedlo. Hryzneš 5 – 6 krát a šup dole krkom. Však?
Žutie stimuluje vylučovanie slín. Ak sa pri žutí zmiešajú tráviace enzýmy v slinách s potravou, zlepší sa trávenie a vstrebávanie živín. Steny nášho čreva vedia totiž vstrebať iba častice o veľkosti 0.015 mm!! Všetko väčšie je z tela vylúčené. Takže inými slovami povedané, zbytočne budeš jesť zdravo, ak to poriadne nepožuješ. Skončí to vieškde.
Povieš si fajn, aspoň schudnem. Ale nie je to tak. Práve naopak, čím dlhšie žujeme, tým skôr nám stúpne hladina cukru v krvi a znižuje sa chuť do jedla a tak sa neprejedáme. Navyše tým ušetríme aj zdrojové enzýmy na trávenie zle požutého jedla. Jedlo by sme teda mali požuť aspoň 30 až 50-krát (Dr. Shinya žuje každé sústo až 70krát!!) a do žalúdka by malo prísť … “na kašu“. Bonusom takéhoto žutia jedla je, že prípadné parazity či hmyz v potrave zabijeme už … zubami.
Tak, a teraz musím v tej knihe vygumovať všetky podčiarknutia a poznámky, aby som ju mohla vrátiť Zuzke v pôvodnom stave. :o)
Knihu si kúpiš tu.