Logo
Logo
  • O MNE
  • E-SHOP
  • BLOG
    • ZDRAVIE
    • CHUDNUTIE
    • O JEDNOTLIVÝCH POTRAVINÁCH
    • RECEPTY
    • KNIHY O VÝŽIVE
    • E-MAILOVÉ NEWSLETTRE
    • ČLÁNKY V INÝCH MÉDIACH
  • PODCASTY A VIDEÁ
    • ROZHOVORY A WEBINÁRE
    • PODCASTY
  • MOJE LINKY
    • ZDRAVIE A VÝŽIVA
    • CVIČENIE
    • PSYCHICKÁ POHODA
  • KONTAKT
  • Články
  • Zdravie
  • Životný štýl

Cukor v krvi

Na Slovensku má 7% ľudí diabetes 2. typu. To sú tí diagnostikovaní. V skutočnosti to je možno aj viac ako 10%. To je každý 10. človek! A vek týchto ľudí neustále klesá. Prečo? Tak za prvé, ľudia nie sú dôslední v preventívnych prehliadkach. A za druhé, lekári nie sú dôslední v hláseniach.

A koľko ľudí má prediabetes? To nikto netuší!! Neexistujú štatistiky. Tento stav je ešte viac poddiagnostikovaný. Navyše prediabetes sa ťažšie diagnostikuje a nemá žiadne príznaky. No je práve preto určite ešte viac rozšírený, ako cukrovka. Ani všeobecný lekár ho nezistí pri preventívnej prehliadke. Nie, že by nechcel, ale nemá na poriadne vyšetrenie čas a ani poisťovňa mu to nepreplatí. Skrátka, pokiaľ nemáš príznaky, tak diabetické vyšetrenia nedostaneš. To, že už potom je neskoro, nikoho nezaujíma …

Zhovárala som sa o tomto aj s MUDr. Barborou Zobokovou, diabetologičkou.

Čo to vlastne prediabetes je?

Náš tráviaci systém rozkladá škrob z jedla na glukózu. Tá vstupuje do krvného obehu v podobe krvného cukru. A ten sa ukladá v svaloch ako energetická rezerva. Na to aby sa glukóza dostala z krvného obehu do buniek v tele, potrebuje inzulín. Bez jeho pomoci naše bunky nedokážu prijať glukózu a glukóza sa hromadí v krvi a poškodzuje cievy, nervy a orgány. Pri diabete 2. typu naše telo inzulín produkuje. Lenže niekedy ten inzulín nefunguje tak, ako má a neodvedie cukor do buniek. Tomu sa hovorí inzulínová rezistencia. Ak tento stav pretrváva, ide o prediabetes, ktorý neskôr vedie k diabetu 2. typu.

Má lekár šancu zistiť, že mám prediabetes pri preventívnej prehliadke?

“Prediabetes sa nediagnostikuje tak jednoducho. Je na to potrebný glukózo-tolerančný test. Robí ho iba diabetológ. Nalačno ti odmeria hladinu cukru v krvi, potom vypiješ 75g glukózy s vodou a opäť ti odmeria hladinu cukru v krvi po 2 hodinách. Tzv. záťažový test,” – vysvetľuje MUDr. Zoboková.

Pokračuje: “Všeobecný lekár ti síce zmeria hladinu cukru v krvi nalačno, ale len raz, a nie po dvoch hodinách. Na diagnostikovanie (pre)diabetu sú potrebné dve hodnoty. Jedna hodnota nestačí, treba ju potvrdiť. A to sa už v rámci prevencie nerobí.”

“Prediabetes je totiž hodnota glykémie nalačno medzi 5,5 a 7mmol/l, teda hraničná, no tú nemá šancu všeobecný lekár pri preventívke a jednom odbere bez záťažového testu odhaliť. Hovoríme o hyperglykémii nalačno. Druhá možnosť je hodnota v druhej hodine medzi 7,7 a 11,1mmol/l po záťaži – takzvaná porucha glukózovej tolerancie.”

Prediabetes nemá žiadne príznaky. Dokonca môžeš byť štíhla a mať normálne BMI. Cukrovka v rodine je len predispozíciou. A tak ti neostáva nič iné, iba prevencia. Odbúravať stres, hýbať sa, dobre jesť a kvalitne spať. :o) Dobrá správa teda je, že prediabetu sa dá predísť, odvrátiť ho správnou stravou a životným štýlom.

Bohužiaľ, príznaky ako centrálna obezita (obvod pása by mal byť menej ako polovica výšky), zvýšený smäd, časté močenie a chudnutie (cukrovkári nevedia metabolizovať cukor) znamenajú, že už cukrovku pravdepodobne máš (hodnoty glykémie nad 11,1 mmol/l kedykoľvek počas dňa, ak je prítomná klinika).

Ako stres prispieva k cukrovke?

V ľudskom tele je iba jeden hormón, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi – inzulín. A veľa hormónov, ktoré hladinu cukru zvyšujú – napríklad rastový hormón, ale aj kortizol – hormón stresu. No a ak máme zlý pomer hormónov, zvýši sa nám aj hladina cukru v krvi.

“To, že telo reaguje na stres, je fyziologické. Tomu nezabránime. Problém je, že ľudia nevedia stres odbúravať, nevedia relaxovať. Odreagovať sa, uvoľniť sa,” – hovorí Barbora.

Prečo je dobré byť štíhly, najmä okolo pása?

„Tuk na stehnách a zadku nie je nebezpečný. Naopak, brušný, viscerálny tuk produkuje veľa hormónov. Je to náš najväčší endokrinný orgán, to sa už vie. ‘Nevisí’ len tak okolo tvojho pásu, je medzi orgánmi v bruchu, a je biochemicky aktívny,“ hovorí MUDr. Zoboková. Jedným dychom však dodáva, že sa ho dá zbaviť. Ako? Len tým, že sa budeš viac hýbať, lepšie spať, menej jesť a budeš štíhlejšia.

Aká diéta je teda najvhodnejšia ako prevencia diabetu podľa diabetológa?

„Neexistuje diabetická diéta, ale len diéta zdravého a rozumného človeka. Sedliacky rozum. Všetko s mierou.“ V skratke – treba preferovať rastlinnú stravu, jesť menej spracovaných potravín (vrátane bieleho pečiva), obmedziť tuky živočíšneho pôvodu, a vyhýbať sa rýchlym cukrom najmä v podobe sladkostí. Dokonca aj ovociu.

„Ja ovocie skoro vôbec nejem. Je príliš sladké. Všetko, čo potrebujeme, je v zelenine,“ – hovorí MUDr. Zoboková. „Nepime sladené nápoje, ani smoothies a freshe. Keď žujeme, uvoľňujú sa tie správne hormóny a lepšie účinkuje inzulín.“ No a každý deň by sme mali jesť strukoviny (majú nízky glykemický index, veľa vlákniny a železa) a celozrnné obilniny. No a samozrejme veľa sa hýbať a dobre spať.

Zaujímalo ma, ako často by sme mali jesť?

Niektorí vedci totiž hovoria, že treba jesť často a menej. Vraj to je lepšie pre stabilnú hladinu cukru v krvi. Iní sú zas zástancovia toho, aby sme nesnackovali a jedli len dve alebo tri väčšie hlavné jedlá za deň a nič viac. Ani MUDr. Zoboková nemá na toto vyhranený názor. A tak je asi na každom z nás, ako to komu viac vyhovuje.

V každom prípade ak snack, tak nie „čistý“ cukor, ale v medziach zdravého stravovania. Diabetologička odporúča mať pri sebe vždy hrsť orechov – samozrejme nesolených a nepražených. Zasýtia a majú dobré zloženie. „Problém totiž je, keď ľudia veľmi vyhladnú. Potom sa nevedia zastaviť.“ Ako snack schvaľuje aj banán (ja dodávam, že z hľadiska obsahu cukru skôr zelenší), či celozrnnú sušienku. Ale iba jednu!! :o)

No a čo hovorí diabetologička na intermittent fasting?

Rozhodne áno. „Aspoň 13 hodín bez jedla je skvelé pre opravu našich buniek, či ako prevencia rakoviny“ – hovorí. Od večere do raňajok. Raňajky a intermittent fasting? – No áno, pani doktorka totiž trvá na tom, že do žalúdka by si mala niečo dať najneskôr do 30 minút od zobudenia. „Inak si tvoje telo „myslí“, že nastal hladomor. Začne držať tuk a ťažko sa ti potom chudne,“ – dodáva. Raňajkovať je podľa nej nesmierne dôležité. Jej vlastná sestrička schudla 10 kg len tým, že začala jesť raňajky a nič iné nezmenila. Intermittent fasting podľa diabetologičky teda vyzerá tak, že si dáš ako posledné jedlo skorú večeru, a to 13 a pol hodiny pred zobudením sa na druhý deň. Čiže ak vstávaš napríklad o 6:30, raňajkuj o 7:00 a večeru si daj najneskôr o 17:00.

A čo ak to s tým cukrom preženieme? Ako si vieme pomôcť?

„Ak sme už jedlo zjedli, tak sa už dá len vychodiť,“ – hovorí Barbora. Zvýšený cukor v krvi si vieme veľmi efektívne znížiť rýchlou chôdzou. „Ako všetko v medicíne, aj toto má výnimku. Ak je hladina cukru v krvi viac ako 15mmol/l, tak nám to už nepomôže, vtedy zaberá už len inzulín,“ – dodáva.

Opýtala som sa MUDr. Zobokovej aj na známe účinky škorice a chrómia ako pomocníkov pri zvýšenej glukóze. „Škorica sa ukazuje ako účinný pomocník na zníženie inzulínovej rezistencie. Chróm zasa znižuje chuť na sladké,“ – poučila ma.

Čo si myslí diabetologička o nosení CGM a samosledovaní si našich individuálnych reakcií na rôzne jedlá?

„CGM (continuous glucose monitor – kontinuálny monitoring glukózy) je vynikajúci pomocník, ktorý nám vie odhaliť veľmi veľa. Každé telo totiž reaguje na príjem cukrov trošku inak,“ – hovorí. CGM je miniatúrna sonda zavedená do podkožia s vysielačom a prijímačom, vďaka ktorej máme neustále informácie o hladine cukru v medzibunkovej tekutine, ktorá je len mierne časovo posunutá voči tej v krvi. „Nevýhodou je, že tento systém je pomerne drahý a je preplácaný zdravotnými poisťovňami len do určitej miery, a to najmä u detí a diabetikov 1. typu. Dáta, ktoré z neho získame sú však nenahraditeľné,“ – dodáva.

28 júna, 2022
0 Comments
#49 Obnovte svoje telo do 90 dní28 júna, 2022
HĽADAJTE
Martinus link

Všetky knihy, o ktorých píšem, ale aj akékoľvek iné, si môžete kúpiť v online kníhkupectve Martinus. Som ich partner, a tak keď si na ich stránke, na ktorú sa dostanete prekliknutím cez tento link, kúpite nejakú knižku, odmenia ma. :o)

 

 

Instagram

foodforhealth.sk_

Sleduj ma na Instagrame a dostaneš pravidelné evidence-based tipy ohľadom zdravej stravy a chudnutia zábavnou formou.

FOOD AS MEDICINE #6 APPLES/JABLKÁ 🍎🍏🍎 FOOD AS MEDICINE #6
APPLES/JABLKÁ 🍎🍏🍎 

Jablká. Také normálne, bežné ovocie. V našich končinách. Pomaly aby sa hanbilo pred takou mandarínkou, ananásom či persimonom. 

Lenže také jabĺčko je naozaj skvelá vec! Teda potravina! Obsahuje mnoho pre nás výživných látok - mikronutrientov, akými sú vitamíny, polyfenoly, ale aj množstvo vlákniny. Rôzne štúdie potvrdili, že 1 až 2 jablká denne redukujú riziko rakoviny močového mechúra, hrubého čreva či priedušiek. 

Na svete existuje asi 7500 druhov jabĺk‼️ Z obchodov a trhovísk poznáme cca 100. No kto si má vedieť z toho vybrať? Pomohol nám Dr. William Li, ktorý vo svojej knihe Eat to Beat Disease píše, že tými najzdravšími odrodami sú:
1. Granny Smith 🍏
2. Red Delicious 🍎
3. Reinette 🍏 

Jablková sezóna skončila. Jabĺčka sa však dajú dobre uskladniť aj na zimu. A máte niečo sezónne, lokálne a super zdravé! 

Foto: Pixabay

#jablko #apple #foodasmedicine #drwilliamli #eattobeatdisease #foodforhealth #hybsadobrejedzaspi
FLYFIT. 🧚‍♂️🏋 Takto sa maká s @ivka. FLYFIT. 🧚‍♂️🏋

Takto sa maká s @ivka.tomkova na flyfite vo @fitworld_bratislava .

Naša myseľ je dvojaká. Tá vedomá a nevedomá. Vedomá sú naše voľby a túžby. Nevedomá sú naše programy, najmä z detstva a rôzne návyky - skrátka autopilot. Bohužiaľ, na autopilotovi prežívame väčšinu našich dní.

No programy sa dajú preprogramovať. Hypnózou, ale aj novými návykmi.

Podstatné je uvedomiť si, že len my máme kontrolu nad našim životom, a to aký je, je naša voľba.

Ja si volím každý deň pohyb. Je to návyk, no i vedomá voľba. Ideálny stav, kedy vedomie aj podvedomie sú v súlade.

Inšpirované @brucelipton 

#hybsadobrejedzaspi #foodforhealth #sport #pohyb
FOOD AS MEDICINE #5
OMEGA 3 z 🐷 

🥩🥓🍖Červené mäso je zaradené WHO (Svetovou zdravotníckou organizáciou) medzi karcinogény. Málokto však vie, že 2 druhy červeného mäsa stoja za zmienku, lebo obsahujú aj dobré tuky. Konkrétne OMEGA 3. 

Ide o Talianske prosciutto z Parmy a španielsku Iberskú šunku. Sú totiž vyrábané z inej sorty prasiat. 🐖 Nie z fabriky. Sú chované tak, aby ich svaly boli pretkané tukom, a tak je ich mäso oveľa chutnejšie. Talianske prasiatka sú za mladi kŕmené syrom a neskôr gaštanmi bohatými na PUFA. Španielske Iberské čiernonohé prasatá sú kŕmené žaluďmi, tiež bohatými na PUFA. A tak sú tieto šunky bohatým zdrojom omega 3. 9 plátkov obsahuje rovnaké množstvo omega 3 ako 85g lososa. 

Ale pozor‼️Iberská šunka či talianske Prosciutto zároveň obsahuje aj 2x toľko nasýtených tukov a oveľa viac sodíka. Takže ak by sme o nich hovorili ako zdravých potravinách, bolo by to prehnané! Kľúčové je množstvo! Jedzte ho ako taliani alebo španieli. Iba trošku pre chuť! 😋

Z knihy Eat to beat disease od Dr. Wiliam Li. 

#foodasmedicine #foodforhealth #hybsadobrejedzaspi #drwilliamli #iberianham #prosciutto #sunka #šunka
@Mallorca in October @Mallorca in October
🎙PODCAST.🎙DARY YOGY🎙🧘‍♀️❤️ 🎙PODCAST.🎙DARY YOGY🎙🧘‍♀️❤️

"Yogou síce veľa neschudneme, no krásne nám tvaruje postavu, zlepšuje pleť a pomáha v boji proti vráskam."
 
A to nie je ani zďaleka všetko! S @nina_menkynova Ninkou sa nám nedávno podaril úžasný rozhovor od srdca pre vás o rôznych benefitoch yogy. O tom, ako yoga podporuje naše duševné aj fyzické zdravie. 

Som si istá, že keď si ho vypočuješ, budeš yogu chcieť skúsiť. A keď ju skúsiš, budeš ju chcieť cvičiť pravidelne. Prvý mesiac môžeš cvičiť úplne zadarmo ‼️ na www.ninamenkynová.com

Rozhovor nájdeš na Anchor a Spotify pod HYB SA. DOBRE JEDZ. A SPI. 30 min. (Link v bio.)

#yoga #hybsadobrejedzaspi #foodforhealth
@Mallorca Morning run. @Mallorca

Morning run.
Ukáž viac... Sledujte ma na Instagrame
Social
Najnovšie články
  • Telo v 21. storočí

    Telo v 21. storočí

    11 januára, 2023
  • Zázračný metabolizmus

    Zázračný metabolizmus

    14 decembra, 2022
  • Ako sa liečiť jedlom

    Ako sa liečiť jedlom

    3 septembra, 2022
  • Stresss

    Stresss

    30 apríla, 2022
  • Pravda o kolagéne

    Pravda o kolagéne

    2 apríla, 2022
Martinus

DÔLEŽITÉ ODKAZY
  • Všeobecné obchodné podmienky a reklamačný poriadok
  • Zásady spracúvania a ochrany osobných údajov

 

Sledujte ma na sieťach
Copyright © 2019 All Rights Reserved.
Kurz: 10 krokov k ľahšej a zdravšej TY

Ako si v 10 jednoduchých krokoch zmeniť život k lepšiemu.

Premena tvojho zdravia nielen po 40.

Ako si malými zmenami v každodennom živote predĺžiť nielen život, ale najmä život v zdraví, doplniť chýbajúcu energiu, predísť chorobám a skrátka každý deň sa cítiť úžasne, ľahko, fit a zdravo! A popritom samozrejme zhodiť pár kíl aj centimetrov. :o) A nie, nebude to rada v štýle “cvič viac a jedz menej”. Bude to návrat k najlepšej verzii teba! Nastavím ti životný štýl, ktorý budeš milovať!

Diéty nefungujú. Osvoj si nový životný štýl postupne a natrvalo.

Počas tohto kurzu sa naučíš všetky triky, ako docieliť dlhší život v zdraví, ako sa skvelo cítiť a mať dostatok energie každý deň, len čo sa zobudíš. A pritom ľahko a nenápadne schudnúť.

  • Ujasníš si čo jesť, kedy a prečo.
  • Čo nejesť – čím si škodíš a prečo.
  • Čo a koľko piť či nepiť.
  • Ako jesť aby si podporila svoj mikrobióm a prečo na tom záleží.
  • Prečo sa neoplatí diétovať, ale robiť IF a detox áno.
  • Ako s tým všetkým súvisí spánok.
  • Aký má na to vplyv stres a ako ho eliminovať.
  • Ako ti pomáha pohyb a šport a prečo dlhé kardio nie je dobré.
  • Či má význam brať doplnky stravy, a ktoré.
  • Ako zmeniť svoju stravu v menopauze.

Týchto 10 stretnutí ti zmení (pohľad na) život.

Tento kurz je vhodný ako úvod do zdravej životosprávy pre tých, ktorí sa chcú zorientovať v súčasnom informačnom chaose ohľadom toho, čo je a čo nie je zdravé. Pomôže ti uvedomiť si, kde si a na čom ešte potrebuješ popracovať. Pomôže ti nájsť motiváciu a odhodlanie nastúpiť na túto cestu sebazlepšenia. Počas našich 10 sedení si uvedomíš, prečo bojuješ s tými poslednými kilami, únavou a neustálym návratom na začiatok. S týmto programom, ktorý je postavený na 4 pilieroch zdravia – spánok, pohyb, výživa a zvládanie stresu – sa začneš zbavovať všetkých negatívnych symptómov, ktoré otravujú tvoj život.

Pre koho je kurz určený:

  • Ak chceš mať vo svojich rukách všetky nástroje na to, ako si sama pomôcť cítiť sa lepšie a žiť kvalitne a zdravo.
  • Ak snívaš o tom, že schudneš tých posledných pár kíl, a si ochotná zaviesť malé a konzistentné zmeny do svojho života.
  • Ak vieš, že máš na viac, no nevieš kde začať a hľadáš motiváciu a správny štart.
  • Ak sa chceš vrátiť k tomu ako si sa cítila a vyzerala ešte pred pôrodmi a k energii, akú si mala 10-20 rokov dozadu.
  • Ak sa chceš opäť cítiť svieža a ľahká.
  • Ak chceš eliminovať zo života veci, ktoré ťa robia staršou.
  • Ak chceš žiť aspoň o 5 až 20 rokov viac ako priemerný človek. No najmä, ak sa chceš vysokého veku dožiť v zdraví.

Čo budeš potrebovať:

  • Úprimný záujem na zlepšení svojho zdravia, zvýšení energie, či schudnutí.
  • Pero a papier, ak si chceš robiť vlastné poznámky.
  • Pripravené otázky, ktoré ťa zaujímajú.
  • Svoj čas – 1 hodina týždenne.

Čo ešte za to získaš? – Bonusy zdarma:

  • Moje články k téme do e-mailu po skončení každého dielu kurzu, aby si sa mohla vrátiť k informáciám, ktoré ti poskytnem.
  • Domácu úlohu z každého stretnutia – 1 vec, ktorú si z každej časti kurzu odnesieš a zavedieš do svojho života.
  • Môj 60+ stranový E-book zdarma. Obsahuje všetko, čo potrebuješ vedieť o zdraví a chudnutí. Stručne a výstižne. S množstvom praktických tipov.
  • Ak budeš mať záujem, zapíšem ťa na odber môjho mesačného newsletteru, kde nájdeš vždy jeden veľký článok na zaujímavú tému z oblasti zdravia, plus tipy a odkazy na články od iných autorov, praktické tipy ohľadom jedla či športu, a iné nástroje na zlepšenie tvojho životného štýlu alebo chudnutie (kniha, recept a pod.).

Kto som ja?

JUDr. Silvia Nipčová, LL.M., kouč zdravia Dr. Searsa

Som advokátka zdravia. Výživu študujem pre potešenie a nesmierne ma to baví. S rešpektom ti odovzdám všetko, čo som sa naučila o jedle, zdraví a chudnutí. Zdieľam s pokorou úžasnú prácu vedcov a odborníkov a prekladám do „ľudskejšej“ reči najnovšie vedecky podložené poznatky v oblasti výživy a zdravia. 

Termín a dĺžka kurzu:

10 stretnutí v trvaní 1 hodina.

  1. hodina začína 1.2. 2022 o 11:30 h a bude sa opakovať každý týždeň v pondelok v rovnakom čase.

Prihlásiť sa môžeš do 31. januára 2022 na info@foodforhealth.sk.

Cena kurzu:

Hodina môjho poradenstva stojí 50 EUR. Tento 10-dielny kurz by ťa preto stál normálne 500 EUR. Avšak zohľadňujem to, že ide o skupinový kurz, a preto dávam každému účastníkovi 50% zľavu. Cena kurzu je teda 250 EUR.

Počas kurzu, pred jeho začiatkom ani po jeho skončení ti nebudem ponúkať žiadne produkty na kúpu. Ide iba o moje rady a skúsenosti, ktoré ti chcem odovzdať. :o)

Referencie:

“Viete podľa čoho viete, že človek niečomu naozaj rozumie a že žije, čo hovorí? Že to vie vysvetliť jednoducho, zrozumiteľne a prakticky. Tak to robí Silvia a pridáva k tomu veľmi zrozumiteľné argumenty, prečo toto áno a toto nie. Také tie AHA momenty. Na mňa tento prístup veľmi dobre funguje, takto sa mi to ukladá niekde hlboko do pamäte a pripomenie sa mi to vždy, keď si chystám jedlo. A tak už nezabudnem, že brokolicu a karfiol treba nakrájať 30 min. pred úpravou, že tak z toho jedla získam viac. A keď dokončujem jedlo, počujem v hlave Silviin hlas „čím si to posypem?“ :-)). Protizápalové bylinky sú pre mňa top objav, zdravé, mega prospešné a aj bežné jedlo je s nimi zaujímavejšie.  Celkovo sa mi páči, že Silvia sa na to pozerá cez zdravie a kvalitu života a nie cez chudnutie a diéty. Sledujem jej blogy a podcasty, vždy si z toho niečo nové vyberiem a zaradím do svojho fungovania. Takto sa mi časom vyskladala celkom veľká zmena. Pre mňa je to oveľa účinnejší spôsobom ako radikálne premeny, ktoré som nikdy nedokázala dlhodobo udržať. “

Jana Bernaťáková

“Silviu som oslovil s tým, že som potreboval schudnúť nejaké tie kilá, no najmä som sa chcel začať zdravšie stravovať. Sledoval som ju už nejaký čas na sociálnych sieťach, no nevedel som si sám so stravou poradiť. Požiadala ma, aby som si 2 týždne stravu zapisoval. Potom urobila analýzu, na základe ktorej mi dala niekoľko odporúčaní šitých na mieru. Nešlo o drastické zmeny. Niečo sme popresúvali, niečo vylúčili, niečo zaradili do stravy, no snažila sa do značnej miery zohľadniť môj životný štýl a stravovacie návyky. Nastavili sme kalórie aj makroživiny. Schudol som pod 80 kg. Bol to pre mna veľký mílnik! Takú váhu som mal naposledy pred 7 rokmi! Rozhodne však jem omnoho lepšie a tie hodnoty dodržujem, takže váha ide stále dole. No hlavne mi to stravovanie vôbec nevadí.”

Aleš Zacha

“Ahoj Silvia, tvoj web je super! Píšeš veľmi ľudskou rečou, nesnažíš sa presvedčiť, vysvetľuješ na základe faktov alebo overených skutočností. Dávaš pocit dôveryhodnosti a to je v dnešnej dobe vzácne. Držím palce v ďalšej práci a verím, že sa ti bude dariť. Som tvojím fanúšikom. :o)“

Jana Mošovská

„Silvi pozdravujem vás, musím napísať, že toľko zaujímavých tém dávate. Radosť čítať! Už mám na Martinuse plný košík kníh, čo ste odporučila. ;o) Môžem sa opýtať aký šport robíte? Vyzeráte úžasne!“

Maca Bíliková

„Parádne blogy píšeš! Super! Veľmi inšpirujúce. Palec hore. Sama by som na to vôbec nemala čas. Rada sledujem tvoje príspevky (aj keď úprimne, neviem si nájsť čas ich čítať detailne) a vždy sa nad niečím pozastavím, že waw, toto si prečítam. Tak ešte raz ďakujem.“   

“Ahoj Silvia, dnes som počúvala tvoj podcast v “ODZNOVA” a super! Moc sa teším! Nezaškodí si občas pripomenúť nejaké veci. A je to fakt obdivuhodné, ako si sa do toho pustila a ozaj vidieť, ako ťa to baví – už aj na tvojom hlase to bolo cítiť ;o).“

Kvetoslava Dugasová

“Robíš skvelé veci. Po očku ťa sledujem.”

Conchita Richterová