Ako sa liečiť jedlom
Kniha Jedz aby si porazil chorobu je ako kniha receptov od lekára. Jej autor, William Li, vďaka svojim znalostiam z bio-chémie, ktorú vyštudoval, vyliečil svoju mamu zo 4. štádia rakoviny. Nie tým, že by jej predpísal nejakú zázračnú liečbu. Predpísal jej však stravu, vďaka ktorej liečba rakoviny konečne zabrala. A to je presne úloha potravín v našom tele. Podporiť jeho vlastnú schopnosť brániť sa, liečiť sa a obnovovať sa. Jedlo nám môže pomôcť dosiahnuť zdravie spôsobom, akým lieky nemôžu. Lieky neberieme preto, aby sme boli zdraví, ale preto, aby sme vyliečili alebo manažovali chorobu. Ale jedlo môžeme jesť tak, aby sme boli zdraví!
Konzumáciou tých správnych potravín si môžeme zachrániť život. Dr. Li však nepropaguje stravu versus lieky. Ale stravu A lieky. Každý deň, niekoľkokrát za deň, robíme dôležité rozhodnutia, ktoré môžu prevážiť vážky na váhe buď v prospech dlhšieho a lepšieho života alebo v prospech zničujúcej chronickej choroby. Na našich každodenných rozhodnutiach ohľadom toho, čo si dáme na raňajky, obec či večeru, záleží! A sčítavajú sa.
Kniha Dr. Li nie je novou diétou, nie je to plán, ako schudnúť. Stravovanie, ktoré odporúča nie je ani založené na vylúčení, obmedzovaní či deprivácii, ale je založené na jedení potravín, ktoré máme radi, na našich preferenciách.
5 obranných systémov tela
V prvej kapitole v knihe autor opisuje 5 obranných systémov tela, ktoré sú piliermi nášho zdravia. A každý tento systém môžeme ovplyvniť tým, čo jeme. Ide o tieto systémy: angiogenéza, regenerácia, mikrobióm, ochrana DNA a imunita.
V druhej kapitole autor popisuje viac ako 200 druhov potravín a nápojov, ktoré aktivujú tieto naše jednotlivé obranné systémy. Ide o „superpotraviny“ identifikované vedou, nie marketingom. Tu sa dočítaš, PREČO ich jesť. Nemusíš čakať na recept od doktora. Kniha Dr. Li zmení tvoj náhľad na jedlo a výber potravín. Budeš sa na ne pozerať cez prizmu ochranných systémov tela.
- Obranný systém – Angiogenéza
William Li je angiológ. A pohráva sa s myšlienkou, že cievy a kontrola ich rastu by mohli byť kľúčom ku liečbe všetkých vážnych ochorení, vrátane ochorení srdca, infarktu, diabetu, Alzheimera, obezity, rakoviny a iných. Angiogenéza (teda tvorba nových ciev) zlepšuje prietok krvi a urýchľuje liečenie. Angiogenézu vieme podporiť sójou vo všetkých jej formách (miso, tempeh, tofu, sójové bôby atď.), rajčinami (najlepšie sú cherry San Marzano, konzumované aj so šupkou, a trošku povarené na olivovom oleji 🙂), a tvrdým syrom. So syrom však opatrne, keďže obsahuje aj nasýtené tuky a živočíšny proteín. Dva plátky Goudy či Eidamu alebo Ementaleru denne je dosť. Obsahuje vitamín K2. Rovnako ho obsahuje aj mäso z kuracích nôh.
V niektorých prípadoch chceme tvorbu ciev zastaviť. Aby nemohli narásť až k rakovinovým bunkám a vyživiť ich. Každý ich máme v tele, no sú neškodné pokiaľ „spia“. Proti angiogenéze pôsobí brokolica, kel (najlepší je cavolo negro alebo čierna kapusta či Toskánsky kel, niekdy označovaný aj dinosaurí kel :)) a ovocie s kôstkou – ako nektarinky, broskyne, čerešne, lychee, marhule, slivky, či mango. Skvelé je aj všetko bobuľové ovocie – najmä čierna malina (mimochodom, tú som ešte neochutnala), čučoriedky a jahody (najlepšie odrody sú Rubygem z Nového Zélandu, Camarosa z Ohia alebo Osmali z Turecka). Jablká sú tiež úžasné. Medzi najlepšie odrody patrí Granny Smith, Red Delicious, a Reinette, ale skvelý je aj jablčný ocot. Z nápojov je skvelý zelený, čierny (Earl grey), čínsky jazmínový či kamilkový čaj. No na moje potešenie sem patrí aj červené víno (Cabernet Savignon, Cabernet Franc a Petit Verdot) a pre milovníkov aj pivo. Orechy, fazuľa, olivový olej, tmavá čokoláda a bylinky a koreniny (čerstvé alebo sušené – oregáno, rozmarín, kurkuma, sladké drievko, či škorica) sú tiež fantastické z hľadiska nášho zdravia a anti-angiogenézy.
A že zdravé jedlá nie sú chutné. Veď toto všetko stačí na fantastický a mimoriadne chutný jedálniček každého človeka. Pri angiogenéze ide o to, aby sme mali v tele zdravú cirkuláciu, ale aby novotvorba ciev nadmerne nerástla.
- Obranný systém – Regenerácia
Naše telá sa regenerujú každý deň. Teda, skoro. Tenké črevo každé 2 až 4 dni. Naše pľúca a žalúdok každých 8 dní. Naša koža každé 2 týždne, červené krvinky každé 4 mesiace, tukové bunky každých 8 rokov a kostra každých 10. Imunitné bunky každých 7 dní. Fungujeme takto vďaka kmeňovým bunkám, ktoré neustále prestavujú naše telo zvnútra. Máme ich rozdistribuovaných v tele asi 750 000. Je to však iba 0.002% zo všetkých buniek v našom tele (37.2 trilióna).
Správne potraviny nám pomáhajú zvýšiť počet aj výkon kmeňových buniek, a tak naše telo zregenerovať. Stimulovať ich môžeme stravou ako tmavá čokoláda, čierny čaj či pivo. Skvelý na podporu našich kmeňových buniek je rybí olej, farbivo z kalamára (ink), celá pšenica, zelená fazuľka, aronia aj celozrnná/hnedá ryža (z hľadiska obsahu arzénu sú najbezpečnejšie zdroje z Kaliformie, Indie a Pakistanu, keďže hnedá ryža ho môže obsahovať až o 80% viac ako biela). Skvelá je aj kurkuma a resveratrol – avšak v červenom víne ho je tak málo, že ide o jednu z výnimiek, kedy je lepšie brať doplnok stravy než konzumovať stovky pohárov červeného vína za večer :). Denne stačia 2 poháre. Platí tu, že viac nie je lepšie. Vysoké dávky alkoholu totiž kmeňové bunky poškodzujú.
To, čo najviac ubližuje našim kmeňovým bunkám je fajčenie, alkohol, vysoký cholesterol, diabetes a vysoký krvný cukor.
Ak už nie si najmladší, no chceš aby tvoje telo ostalo mladé, alebo ak si po operácii a potrebuješ sa rýchlo uzdraviť, alebo ak si prekonal chorobu a chceš sa rýchlo zotaviť, jesť potraviny, ktoré zvyšujú počet cirkulujúcich kmeňových buniek v tvojom tele je jedným zo spôsobov ako to dosiahnuť. Medicína si zatiaľ nevie dať rady s regeneráciou. Ale ty môžeš začať ihneď. V kuchyni. 🙂
- Obranný systém – Mikrobióm
Pokiaľ ide o zdravé stravovanie, nemôžme byť sebeckí a myslieť len na seba. Musíme sa postarať aj o baktérie žijúce v našom tráviacom trakte :). Žije ich tam asi 40 triliónov. Ak ich správne kŕmime, tvoria pre nás prospešné metabolity (vedľajšie produkty metabolizmu, ktoré hasia zápal, regulujú krvný cukor a cholesterol), kontrolujú náš imunitný systém, ovplyvňujú angiogenézu a vyrábajú pre nás hormóny, ktoré majú vplyv na náš mozog. Jednou z najvýznamnejších baktérií je Akkermansia. Šťava z granátového jablka, brusníc a hrozna odrody Concord podporuje rozvoj Akkermasie v našom tráviacom trakte. Stačí vypiť 250 ml šťavy za deň.
Potraviny, ktoré náš mikrobióm podporujú sú probiotiká (najmä z fermentovaných potravín ako napríklad kimchi, kyslá kapusta), syry (Čedar, Parmezán, Camembert,…), prebiotiká – biely jogurt, a dokonca aj kváskový chlieb (baktérie síce neprežijú teploty v peci, ale vedci zistili, že substancie z častíc mŕtvych baktérií môžu vytvoriť rovnaké benefity ako živé baktérie), polyfenoly a najmä vláknina. Skrátka všeobecným pravidlom je jesť viac čerstvých „živých“ a menej spracovaných potravín (potraviny spracúvame iba 0,02% našej existencie) a mäsa. Dr. Li v knihe vysvetľuje prečo. No najmä, makrobiálna diverzita je jedným z najdôležitejších ukazovateľov zdravia a čerstvá rastlinná strava, pozbieraná úroda, má množstvo tých správnych mikróbov.
Čo ešte jesť na podporu nášho mikrobiómu? – Kiwi, hlúbovú zeleninu (brassica – brokolica, karfiol, pak choi, kapusta, kel, rukola ….), bambusové výhonky, tmavú čokoláda, vlašské orechy, fazuľu a vôbec všetky strukoviny, hríby (najmä korálovec ježatý), a piť červené víno a čaje (zelený, oolong a čierny). Skrátka, starajme sa o naše baktérie dobre a oni sa na oplátku dobre postarajú o naše zdravie.
- Obranný systém – Ochrana DNA
Denne zažívame tisíce útokov na našu DNA. Ničí ju slnečné žiarenie, chemikálie v domácnosti, stres, zlý spánok, zlá strava a omnoho viac. Tá správna strava však dokáže podporiť našu DNA tak, aby sa sama opravovala, prípadne vie dobré gény „zapnúť“ a tie zlé „vypnúť“ (pôsobí na náš epigenóm). Niektoré potraviny dokážu dokonca predĺžiť teloméry na konci chromozómov, ktoré chránia našu DNA a spomaľujú starnutie. Sú to najmä rôzne druhy orechov a semienok.
DNA pomáhajú opraviť najmä potraviny obsahujúce vitamíny zo začiatku abecedy – A,B,C,D a E v špenáte, v mrkve, v červenej paprike, v šošovici, v bielej fazuli, v brokolici a v hríboch, ale aj vo vajciach, treščej pečeni, sardinkách a makrelách. Skvelé je aj magnézium (v mandliach, ovsených vločkách, banánoch a tofu) ako aj zinok v ustriciach (najmä pacifických, aj ustricová omáčka vedie k 90% redukcii poškodenia DNA), krabovi a homárovi. Naša DNA miluje aj šťavu z tmavého bobuľového ovocia vďaka antocyanínu (hrozno, černica, višňa, čierne ríbezle či arónia) ale aj ovocie či zeleninu obsahujúcu lykopén (rajčiny, červený melón, guava, ružový grep). A čo ešte? – 3 kiwi za deň zredukujú poškodenie DNA až o 60%!
Sója pôsobí proti rakovine prsníka tak, že aktivuje gén, ktorý potláča nádor. Sulforafan v hlúbovej zelenine, najmä v brokoličných klíčkoch, redukuje aktivitu až 63 rakovinových génov. Káva, zelený čaj, kurkuma a bylinky (najmä bazalka, majorán, šalvia, tymián a mäta) nás tiež chránia pred poškodením DNA.
A čo našej DNA škodí? Spracované červené mäso (skracuje teloméry a urýchľuje starnutie), sladené nápoje a mastná strava. Skrátka, žiť si „dobre“ znamená ohrozovať svoju DNA a skracovať si život.
- Obranný systém – Imunita
To čo jeme a pijeme môže zapnúť alebo vypnúť náš obranný systém – našu imunitu. Nie je dobré, ak je náš imunitný systém oslabený, pretože nás potom nevie dostatočne chrániť pred votrelcami. Rovnako si neželáme, aby bol náš imunitný systém príliš aktívny, lebo nám spôsobí v tele rozsiahly zápal a vlastnú deštrukciu (tzv. systémové alebo autoimunitné ochorenia). Musí byť tak akurát vyladený.
Potraviny, ktoré vedia náš imunitný systém aktivovať sú najmä hríby, starý cesnak, brokoličné klíčky, extra panenský olivový olej, ale aj potraviny obsahujúce kyselinu ellagovú (najmä gaštany, černice, čierne maliny, vlašské orechy a granátové jablká), ale aj čučoriedky, čili papričky, ústrice a sladké drievko.
Potraviny, ktoré náš imunitný systém upokojujú sú tie, čo obsahujú vitamín C, potom ešte zelený čaj, a vo všeobecnosti veľký príjem (surovej) zeleniny a nízky príjem proteínu.
Treba povedať, že stravou nevieme vždy nášmu imunitnému systému pomôcť. Na to aby mala strava vplyv na náš imunitný systém, potrebujeme, aby bol v poriadku. Zdedené imunitné ochorenia a poškodené imunitné bunky strava nenapraví. Autoimunitný stravovací protokol sa však javí nápomocný v spolupráci s lekárskou terapiou, nie namiesto nej.
Práve preto by sme si mali chrániť svoj imunitný systém najlepšie ako vieme. Náš lekár to za nás neurobí. Začnime doma, v kuchyni.
Ako a koľko?
Tretia kapitola knihy Eat to beat disease je praktickým sprievodcom, ako tie všetky skvelé potraviny zakomponovať do každodenného života a stravovania. Tu zistíš AKO ich jesť. Aj v akých množstvách. Pretože ak chceme k jedlu pristupovať ako k lieku, musíme poznať aj jeho správne dávky. 🙂 Osvojíš si celoživotný plán stravovania založený na posilňovaní týchto 5 ochranných systémov tela. Dr. Li sľubuje, že ak sa budeme držať jeho plánu, budeme sa lepšie cítiť, lepšie vyzerať a dlhšie žiť. Jeho plán je jednoduchý. Nazval ho 5 x 5 x 5. Každý deň si vyberieš 5 potravín zo zoznamu vyše 200 liečivých potravín uvedených v knihe, ktoré ti chutia. Každá z nich by mala podporovať aspoň jeden z 5 obranných mechanizmov tela – každá iný (mnoho potravín podporuje hneď viac obranných systémov). A každú potravinu zješ s jedným z 5 jedál dňa.
Kniha obsahuje aj plno praktických rád, ako: var si sám doma, maj vždy pripravený zdravý snack, dojesť všetko na tanieri sa už dnes nenosí, jedz vždy v spoločnosti, skúšaj nové veci, jedz mindfully a vôbec, teš sa zo života. Dr. Li ti poradí aj to, ktoré sú tie najlepšie rajčiny, olivový olej, či odrody hrozna a jabĺk. Aj to, aké pomôcky si nakúpiť do kuchyne a ako jedlo upravovať a skladovať. Je to skrátka jedna úžasná a praktická kniha/príručka pre zdravého človeka.
Záverom
Táto kniha nepopisuje úplne všetky potraviny, ktoré by mohli byť skvelé pre naše zdravie, o to autorovi ani nešlo. Obsahuje iba tie, ktoré majú podporu vedeckých štúdií. Zatiaľ. Existuje ich teda omnoho viac. Zároveň, ďalšie a ďalšie štúdie sa stále robia a budú robiť. Oplatí sa teda sledovať aj webovú stránku Dr. Li, kde uverejňuje stále nové zistenia (www.drwilliamli.com).
Kľúčovým odkazom knihy je, že neexituje jedna zázračná super-potravina, ktorá nám zaručí zdravie a dlhovekosť, jeden faktor či jediný obranný systém. Úspech pri prevencii či ovplyvnení chorôb vyžaduje zapojenie viacerých obranných systémov. Ak máme napríklad zdravý mikrobióm, pomôže to aj nášmu imunitnému systému. Všetky obranné systémy tela sú totiž navzájom prepojené a spolupracujú pri obrane nášho zdravia. K dobrej strave navyše patrí aj pravidelné cvičenie, s kvalitným spánkom a zvládaním stresu, ako aj silnými sociálnymi väzbami. Sú to všetko vklady do tvojej banky zdravia.
A odkaz pre tých, ktorý si myslia, že ich sa to netýka: škoda, ktorú si spôsobíš dnes, ťa dobehne neskôr. Tvoje obranné systémy teraz možno robia zázraky, ale dlhodobo to je neudržateľné a poznačí ich to a ty budeš potom neskôr trpieť – o dekádu alebo dve.
Link na knihu je tu.