O MNE

Mám 45 rokov. Som advokátka, manželka a mama dvoch detí. Odmalička som bola skôr bacuľatá a mala som nábeh na rýchle priberanie. A tak som v podstate stále celý život skúšala rôzne diéty a športovala.

Tam niekde sa zrodil môj úprimný záujem o zdravú stravu a výživu. Hlavne o jej vplyv na to, ako sa cítime a ako vyzeráme. Prečítala som kopu kníh a stovky internetových článkov, mám doma plno kuchárok ale stále v tom nemám jasno …

Nie som doktorka, ani bio-chemička, možno raz budem výživová poradkyňa … aspoň mojim deťom a okoliu, na ktorom mi záleží. Zatiaľ mám za sebou niekoľko on-line aj „live“ kurzov o výžive a stala som sa koučkou zdravia v Inštitúte Dr. Searsa.

Ale dovtedy …. no kto sa v tom má vyznať? Veď to poznáte, vraj treba jesť veľa rýb kvôli omega-3 mastným kyselinám, ale ryby sú plné ortuti a iných ťažkých kovov, dokonca aj antibiotík …. Vraj je lepšie jesť BIO, ale čo je BIO a ako tomu mám veriť, že to je naozaj BIO pokiaľ si to nevypestujem sama v nejakom izolovanom prostredí (lebo ani dážď čo padá na úrodu, už nie je to, čo to bývalo, a vraj ani včely, ktoré opeľujú kvietky … ) … tak ako to teda je? A čo nám škodí viac živočíšne tuky alebo sacharidy?

Michael Pollan by vám odpovedal stručne asi takto: Jedzte skutočnú potravu (nespracovanú, alebo čo najmenej spracovanú). Predovšetkým potravu rastlinného pôvodu. A nejedzte toho veľa.

Ja vám tu budem postupne dávať konkrétne tipy, ako na to. Netvárim sa, že to viem. Ale budem to postupne zisťovať a chcem sa o moje zistenia s vami aj podeliť. Aby sme boli postupne všetci zdravší. Lebo zatiaľ to ide opačným smerom. Stále viac a viac umierame na choroby, ktoré si spôsobujeme sami našou životosprávou.