Detox
Určite ste už niekedy podstúpili DETOX. Ale čo ste vlastne robili? Dali ste si nejakú poriadnu hladovku? Alebo ste týždeň jedli len ovocie a zeleninu? Možno ste vylúčili na nejakú dobu všetky obilniny a mäso z jedálnička … Poznám ľudí, ktorí majú detox a jedia určitú dobu len určité potraviny alebo len jednu potravinu – napríklad ryžu. Iní si zas odpustia kávu a alkohol. Niektorí sa dokonca nechajú nahovoriť na nejaké detoxikačné nápoje a elixíry, či pilulky … To všetko sú formy „detoxu“, ktoré poznám. A je ich určite ešte omnoho viac.
Ja som tiež raz v živote „držala detox“. Celý týždeň som pila len čerstvé šťavy z ovocia. Bolo to na strednej. Dodnes si pamätám, že tretí deň bol asi najhorší. Bolela ma hlava a cítila som sa ako vyžmýkaná. Schudla som niekoľko kg a … potom som ich zas rýchlo pribrala späť. Čo vy? Pochváľte sa, napíšte mi, aký detox ste podstúpili?
Toxíny
Začnime tým, čo je to detox. Je to proces, pri ktorom sa snažíme o odstránenie TOXÍNOV, teda niečoho cudzorodého, z nášho tela. A kde sa tam tie toxíny vzali? Nooooo … tak toho by bolo viac.
Začnime tými, ktoré nás ohrozujú zvnútra – liekmi ako sú širokospektrálne antibiotiká, nesteroidné protizápalové lieky ako ibuprofen, lieky proti žalúdočnej kyseline a pod. Patria sem aj umelé sladidlá, GMOčka, konzervačné látky v jedle či kozmetike, a iné endokrinné disruptory (teda látky, ktoré narušujú náš hormonálny systém).
No a potom je množstvo toxínov v našom prostredí – látky z ovzdušia, ktoré dýchame, chemikálie v strave a vode, v čistiacich prostriedkoch a pod. Je to dlhý zoznam. Toxíny číhajú na nás všade a vo všetkom. Dokonca ich produkuje aj naše vlastné telo. Ide o látky, ktoré sú výsledkom metabolizmu hormónov, vedľajšie produkty baktérií a iné komplexné molekuly. Dnes to už proste inak nejde. Toxíny majú krkolomné názvy a aj keby sme sa ich všetky naučili naspamäť, nevyhneme sa im úplne. Každý sme na nejakej úrovni intoxikovaný.
Problém je, že ak sú tieto látky v našom tele pridlho, poškodzujú tkanivá, spôsobujú nerovnováhu v tele a sú schopné napáchať omnoho viac iných škôd … musíme ich preto z tela neustále odstraňovať.
Prirodzený detox
Avšak všetky tie vyššie popísané formy detoxu nie sú zrovna to, čo naše telo potrebuje. Je fajn, dopriať si pár dní oddych od prijímania stravy, aj to, ak vylúčime zo stravy toxíny alebo ich aspoň obmedzíme. Lenže práve väčšina „detoxov“ zlyháva na tom, že je založená na eliminácii potravín zo stravy, namiesto zaradenia do stravy takých potravín, ktoré detox podporujú.
Naše telo má totiž vlastné prirodzené ochranné mechanizmy proti toxínom, a tieto prebiehajú v našom tele neustále, nezávisle od našej vôle. Tomuto procesu sa hovorí aj biotransformácia a zúčastňuje sa na ňom hneď niekoľko orgánov, ako sú obličky, hrubé črevo, náš lymfatický systém, pľúca, koža, no najmä naša pečeň.
Pečeň a fázy detoxu
V pečeni prebieha asi 75% detoxikačného procesu. Často je však tento proces narušený a nefunguje tak, ako má. Prečo? Je to v dôsledku zlej stravy, nedostatku živín v tele, či z dôvodu iného fyzického či genetického problému.
Detox v pečeni prebieha v dvoch fázach. Fáza 1 je odhalenie či označenie a destabilizácia toxínov. Fáza 2 je to, keď pečeň viaže toxíny a urobí ich rozpustnými. Potom ich už len vylúčime.
Potraviny podporujúce detox v tele
Dobrá správa je, že my tomu nášmu prirodzenému procesu detoxikácie vieme pomôcť. Ako? Jasné!! Stravou. Potravinami, nápojmi a bylinkami, ktoré podporujú prácu detoxikačných enzýmov v našej pečeni. Jesť tieto potraviny každý deň je ten najlepší detox, ktorý poznám. :o)
No a ktoré sú to tie potraviny, ktoré podporujú detox v našom tele?
Bioflavonoidy v hrozne, bobuľovom ovocí, či citrusoch, podporujú fázu 1 detoxu.
Hlúbová zelenina ako brokolica, kaleráb, či karfiol zas podporujú fázu 2 detoxu – elimináciu toxínov z tela. https://nutritionfacts.org/2013/07/18/broccoli-boosts-liver-detox-enzymes/ Ako to funguje? Je to vďaka sulforafanu, fytonutrientu, ktorý „vyrába“ hlúbová zelenina, no najmä brokolica. Zámerne píšem, že „vyrába“, lebo brokolica sulforafan neobsahuje. Obsahuje však dve látky (z toho jeden enzým) v rôznych častiach svojich buniek, ktoré sa spolu „zmiešajú“ keď do brokolice zahryzneme. Alebo, keď ju rozkrojíme … Vtedy sa sulforafan vytvorí. Ten enzým v brokolici sa však varením deaktivuje. Existuje ale trik, ako sulforafan vytvoriť a zachovať jeho benefity aj po uvarení brokolice. O tom vám už však písala tu.
Cesnak a cibuľa sú tiež skvelé prírodné detoxikačné prostriedky. No a patria sem aj vysokokvalitné potraviny obsahujúce síru ako vajcia či srvátkový proteín. Púpavové listy zlepšujú tok žlči a moču, takže tiež ich môžeme zaradiť medzi detoxikačné činidlá. No a v neposlednom rade aj citrusová kôra, kôprový olej, či rasca.
Nápoje podporujúce detox
Detoxu pomáhajú aj čerstvé šťavy. No nie tie ovocné, ale zeleninové. (Škoda, že som to nevedela už na strednej. :o)) Sú to najmä šťavy z mrkvy, stonkového zeleru či repy.
Výborné sú aj bylinné čaje z koreňov púpavy, zázvoru, lopúcha, sladkého drievka, či ďumbiera, ale aj zo semena kardamónu a škoricovej kôry. Dokonca aj zelený čaj podporuje detox.
No a nakoniec tie bylinky …
Bylinky sú proste skvelé! Chystám sa najbližšie napísať o nich samostatný článok. Sú snáď antiVŠETKO. Protizápalové, protirakovinové, protioxidačné …. no zoznam ich pozitívnych účinkov je dlhý a plný cudzích slov. Sú však aj detoxikačné. A to najmä rozmarín (carnosol) – podporuje detoxikačné enzýmy, koriander – pomáha odstraňovať ťažké kovy z tela, a kurkuma či kari – antioxidanty, ktoré pôsobia aj protizápalovo.
Tak šup do toho! Chcete si dať pred nástupom zimy ešte detox? Zaraďte vyššie uvedené potraviny do vášho jedálnička každý deň, a vaše telo to už za vás zariadi. :o)
Pilulka proti starobe25 novembra, 2020
Newsletter január 2021 25 novembra, 2020
HĽADAJTE
Martinus link
Všetky knihy, o ktorých píšem, ale aj akékoľvek iné, si môžete kúpiť v online kníhkupectve Martinus. Som ich partner, a tak keď si na ich stránke, na ktorú sa dostanete prekliknutím cez tento link, kúpite nejakú knižku, odmenia ma. :o)